Sweco Infrastructure

SWECO is één van de grootste ingenieursbedrijven van Europa. Bij de uitbreiding en renovatie van het Belgisch hoofdkantoor te Brussel, de voormalige juwelierswinkel van de Gebroeders Wolfers, mocht een mooie displayset niet ontbreken. Als presentatie van Sweco en haar afdeling Infrastructure prijkt nu een collage van projecten in één LEGO-build vervat.


Breedte 150 cm (144cm excl. overhang windmolen)
Diepte 70cm
Hoogte 101 cm
Gewicht 50kg
Onderdelen ca. 65.000

Toen fellow LEGOMaster Pierre vrieg of ik voor zijn werkgever een gave build wilde bouwen, met allerlei infrastructurele werken, hoefde ik niet te twijfelen. Natuurlijk! Super om te mogen doen en gaaf dat het nieuw opgeknapte Belgische hoofdkantoor er mee gesierd zou worden.

Meer dan 10.000 zwarte kleine 'slopes' (schuine stukjes) zijn rondom aangebracht om de ruwe koolstof bonk die aarde heet uit te beelden. Sweco richt die in met allerlei projecten en geeft daarmee kleur aan die aarde.

Zie ook de groene bies rondom, wat een vaste steunkleur is van Sweco. 

Voor het water steken de 3D letters uit van het merk en het merklogo natuurlijk. Achter de letters en waterval zijn ledstrips aangebracht. Geen LEGO maar LED strips zodat we 10.000 uur kunnen genieten van de verlichting.

Ook gaaf in het donker!

In de Vlaamse bodem zijn veel botten te vinden en artefacten en onderaan het kanaal ligt een fiets. 

Aan de achterkant zijn geologische lagen te zien, zoals Sweco in haar werk tegenkomt. Samen met een sondeerwagen.

Op het kantoor Sweco Brussel - een wonderschoon gebouw - mag de build staan in de centrale hal. Centraal de twee bruggen: De Gentse Zwijnaardebrug en de fietsbrug uit Tessenderlo over het Albertkanaal.

Het metrostation ondergronds met twee verdiepingen, hier nog zonder metro.
Bovengronds het metro/tramstation met een coole skater en een goede bekende: wie loopt er nog met zo'n boomklakbox op zijn hoofd?

Om de bouw-activiteiten van Sweco te benadrukken, is het beton aan de voorzijde als 'in aanbouw' en met betonvlechtwerk vormgegeven. De achterzijde is perfect glad zoals bij een gronddoorsnede hoort.

Een gemotoriseerde Riiolwaterzuiveringsinstallatie. De zwenkarmen draaien langzaam rond, overigens net als de windmolen die ook afkoppelbaar is.


Onder de RWZI is een snelweg tunnel, met een aantal auto's en lichtbakken. Inclusief vluchtdeur, leidingen en wegbelijning.

De fietsbrug bij Tessenderlo: misschien wel de mooiste boogbrug over het ALbertkanaal en daarom gekozen voor deze build. De spanning en de boog werkt in combinatie met de (LEGO) koorden goed om de brug op hoogte te houden.

En daarvoor de Zwijnaarde brug om de Gentse tram (zonder fietserbalkon) over het kanaal te brengen. Ook de kraaipoot steunen zijn in LEGO uitgedrukt: een leuke uitdaging zo met drie pootjes!

De tijdsdruk en ambitie waren hoog voor dit project: gelukkig wilden Pierre en Johan helpen om meters te maken; twee maten en ervaren bouwers in seizoen 3 van Legomasters NL/BE! Thanks guys!






Tram, metro en auto's wachten op installatie. Digitaal ontworpen in Stud.io, en met Pierre's hulp op tijd af. Hier staan ze klaar bij Sweco Brussel om geïnstalleerd te worden.

Een Parijse metro en een Gentse tram (let op: smallere wielbasis dan gewone trams, dus ook deze tram staat smal op de 'pootjes')

Wat een mooie plek om een LEGO bouwwerk te mogen plaatsen!